PREMSA

"L'Infern és, sens dubte, sota mateix de Catalunya. La terra més ufana sota la capa del sol és també la terra més demoníaca de tot el continent europeu. Potser que Déu va passar-hi en primavera... però el Diable hi és tot l'any." Així de clar ho té la periodista i docent Sylvia Lagarda-Mata.
Nació Digital - 15/12/2014

RAC1 "Via Lliure" - 20/12/2014

Amb esperit gairebé de demonòloga, la barcelonina Sylvia Lagarda-Mata ha resseguit l’olor de sofre d’en Pere Boter (o d’en Banyeta, el Gran Rostidor, Barrabàs, Barrufet, Foguet, Millet!... i així fins a 72 noms que ella té controlats amb els quals s’ha batejat la Mala Bèstia aquí) per la geografia, el costumari i les llegendes de Catalunya, que ha liofilitzat cartesianament a El diable és català.
El País - 24/12/2014

La periodista s'ha documentat durant anys per demostrar al lector que hi ha moltes llegendes, tradicions, indrets i costums que evidencien la forta vinculació de Catalunya amb l’Àngel Rebel, per a molts desconeguda.
Tornaveu - 19/01/15

Realment ens ha fet una mica de respecte però és una obra completa, és com una enciclopèdia sobre el diable en totes les seves vessants i sense creure en allò bo o dolent de la vida, et mostra com al costumari català és una figura que està molt present al llarg del temps encara que el concepte hagi anat evolucionant.
La Petita Llibreria - 21/01/2015

No us faci por endinsar-vos en aquesta lectura! És molt curiosa, àgil, abraça molts temes, està molt ben ordenada, és rigorosa i no cau en el parany del fanatisme o d’allò més comercial. Us hi heu de rendir!
Què llegeixes? - 21/01/2015

TV3 "Els matins" - 29/01/2015
BTV "Terrícoles" - 12/02/2015

Salut i foc!... I paraules que encenen!
Lo Carranquer - 18/03/2015

Dice mi demonóloga particular, nada más iniciar su libro, que Cataluña es tierra de demonios. Es más, puntualiza que es la más demoníaca de todo el continente europeo porque… agarraos, según ella: el Infierno está debajo mismo de Cataluña.
En la retaguardia - 20/04/2015

Signant a la parada d'Angle Editorial. Sant Jordi 2015


Les comarques d'Osona i el Ripollès mantenen molts espais vinculats a la figura del diable, com ara coves, torrents, gorgs o ponts que recorden la figura a través de com se'ls anomena.
Un volum, escrit per la periodista i guionista barcelonina Sylvia Lagarda-Mata, permet descobrir tots aquests llocs dibuixant un “mapa infernal”.
El Punt Avui - 9/9/2015

Molt, molt, molt interessant. Un gran recull de llegendes, històries de llar de foc i tradicions de la nostra terra, explicades amb l'estil habitual de l'autora on s'hi nota una gran feina de documentació. M'ha agradat saber que som un poble tant diabòlic, encara que sembla que aquest estiu algú s'ha deixat totes les portes de l'infern obertes... Un 8/10
El racó dels lletraferits 14/8/2015